KONFOR BÖLGESİ
Psikologlar; bir kişinin yeni riskler almadan, heyecandan korunmuş koşullar altında, istikrarlı bir performans sergileyerek faaliyet gösterdiği davranış moduna konfor bölgesi demektedirler.
Bir kişinin konfor bölgesinden dışarı çıkması için, yeni ve farklı davranışlar denemesi, bunun sonucunda da yeni ortamda ortaya çıkacak olan yeni ve farklı tepkileri tecrübe etmesi gerekmektedir.
Değişim, insanların veya toplulukların kendi seçimlerinin bir sonucu olarak veya mecburiyet sebebiyle mevcut konfor bölgelerinin dışına çıkmak zorunda kaldıkları duruma verilen isim olmaktadır.
Bu yeni davranış bölgesi, konfor bölgesinde alışılmış olan risksiz, bilinen ve istikrarlı davranışlardan çok daha farklı davranışlar ve riskler içereceğinden, insanoğlunun ilk tepkisi değişimi ret etmek şeklinde olmaktadır. Bunun sebebi de, yeni durumu/bölgeyi yeterince tanımamız ve yeterli tecrübemizin olmamasıdır. Örneğin; eşten boşanıp yeni bir eve yerleşilerek yeni bir hayata başlanılması böyle bir şey: Mevcut konfor bölgenizi terk etmek zorunda kalıyorsunuz. Böylesi dönemlerde yaşanan travmanın sebebi de budur. Lisede yeni ders yılında farklı bir şubeye geçmeniz de böyle bir şey. Genelde ilk tepki isyan etmek oluyor. Ancak; değişimi başarıyla yönetme becerisine sahip olanlar, değişim sürecinden eskiye göre daha güçlü çıkabiliyorlar. Hatta bazı kişiler veya firmalar kendilerine iyi gelecek değişimleri, konfor bölgelerinden çıksalar bile, kendileri başlatabiliyorlar.
Firmaların başarılı oldukça ve olgunlaştıkça, faaliyet sınırlarının daha kesin belirlenmesi ve tüm kaynakların ve çabaların bu alan üzerinde yoğunlaşması da konfor bölgesiyle ilgilidir. Xerox firmasının ar-ge laboratuvarlarında geliştirilen birçok yeni teknoloji, yönetimin mevcut işlere tutkuları yüzünden kullanılmayıp, bu teknolojilerden yalnızca birisini kullanan Apple firmasının Xerox’u geçmesi hatırlardadır. Facit hesap makinesi üreten firma da, mevcut işini yürütmek isteyerek, aynı hata yüzünden batmıştır.