YÜZYIL AYAKTA KALABİLEN BİR ŞİRKETİ NASIL KURABİLİRİZ? Martin REEVES
Amerika’da şirketlerin ömrü ortalama 30 yıldır. Şirketlerin ise yüzde 30’u ilk 5 yılda kapanmaktadır.
Mekanik düşünce tarzının bu tabloda payı büyüktür. Çünkü, kısa vadeli düşünce, getirisi ve verimli olması sebebiyle yöneticiler tarafından tercih edilmektedir.
Şirketlerin ömrünü uzatabilmek için biyolojiden yararlanılabilir. İnsanın bağışıklık sistemi güzel bir örnektir.
Çünkü, bağışıklık sistemi içerisinde yer aldığı bir üst sisteme bağlı olmanın yanında modüler yapıya, çeşitli araçlara, değişime tepki verebilme ve ihtiyatlı olma özelliklerine sahiptir.
Görülüyor ki, şirketler yönetilirken mekanik, sadece duruma göre kısa vadeli düşünmenin yanında; doğal ve biyolojik düşünmeye de yer verilmelidir.
Dünyanın en uzun ömürlü şirketlerinden birisi de Koreli Kongo Gumi’dir. Milattan sonra yaklaşık 540 yılında kurulmuştur. Şirketi günümüze kadar 40 nesil yönetmiştir.
Bu firma, son büyük krizde elindeki gayrimenkulleri satamayınca borçlarını ödeyememiş ve büyük bir inşaat firması tarafından alınmıştır. Kongo Gumi, ihtiyatlı davranmadığı için satılmıştır.
Kodak da olumsuz bir örnek olarak gösterilebilir. Fujifilm ve Kodak, aynı ürünleri üreten firmalardır. Fujifilm halen başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürürken, Kodak 2012’de iflasını istemiştir. Çünkü, Fujifilm çeşitli sektörlerde üretim yapıyordu, ihtiyatlıydı ve değişime uyum kabiliyeti vardı.
Toyota örneği ilginçtir. Toyota’ya valf üreten firmada yangın çıkmış ve üretim durmuştu. Bu sebeple, Toyota da üretimini durdurmak zorunda kaldı. Çünkü, elinde otomobil üretiminde kullanacağı valf yoktu. Bu durum 5 gün sürdü. Toyata, yeni bulduğu “tam zamanında envanter yöntemiyle” otomobil üretmeye devam etti. Toyota yapısı, çözüm ve uyum kabiliyetiyle önemli bir sorunu hemen aşmıştır.
Optik üreticisi Essilor da çevresini takip ederek henüz değerinde değilken aldığı mal ve yöntemleri geliştirerek, çevresel değişikliklerin üstesinden gelebilmiştir.
Aslında, küçük şirketler, gelişmeleri yönlendirecek kadar güçlü olmadıklarından doğal ve biyolojik davranmaktadırlar. Çevresel değişikliklere uyum gösterebilmelerinin sebebi budur.
Büyük şirketler, başlangıçta küçüktüler. Ancak; büyüdükçe doğal ve biyolojik davranış kabiliyetlerini kaybettiler.
Örnekler şirketlerin mekanik ve biyolojik düşünme tarzlarını birlikte uygulamaları gerektiğini göstermektedir.